Liljekonvall

Liljekonvall er en giftig plante

I 2005 hadde Giftinformasjonen totalt 3.478 akutte henvendelser angående barn som hadde spist eller blitt eksponert for planter. Heldigvis er det bare de færreste som blir dårlige, men bruk noen minutter på å lære deg hvilke planter du bør unngå å pynte med som småbarnsforelder.

  • Sist endret: 23.10.2009

Heldigvis er de aller fleste plantene, buskene og trærne vi omgir oss med både ute og inne ufarlige, men det gjelder dessverre ikke alle. Dette er sjelden noe problem for voksne mennesker, men har du små barn, så er det viktig at du kjenner til hvilke planter som er giftige, og hva du skal gjøre dersom barnet ditt spiser av disse plantene.

Lette forgiftninger

På Giftinformasjonens hjemmesider er det listet opp nærmere 140 giftige planter. Av disse vil de fleste kunne gi ubehagelige symptomer, mens en håndfull er så giftige at de i verste fall kan føre til alvorlig forgiftning. Gro Cecilie Havnen ved Giftinformasjonen forteller at de i løpet av 2005 hadde 3.478 akutte henvendelser angående barn som hadde spist giftige planter. I knapt én prosent av disse tilfellene anså Giftinformasjonen at det var fare for alvorlig forgiftning, i to prosent av tilfellene var det fare for moderat forgiftning og i 18 prosent av tilfellene var det fare for lett forgiftning.

Havnen påpeker at de ikke har tall på det totale antallet barn i Norge som har spist giftige planter, men bare på de som har henvendt seg til Giftinformasjonen.

Selv om de giftige plantene ikke nødvendigvis er farlige, kan de føre til endel ubehag. Enten ved at de blir spist, eller ved at barnet får plantesaft på hud eller øyne. Typiske reaksjoner dersom et barn har fått i seg giftige mengder av en giftig plante, busk eller tre er kvalme, brekninger og andre mageproblemer. Dette er ofte kombinert med smerter på lepper, i munnen og i halsen.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Giftige planter

Vet du hvilke planter som kan være giftige? Her får du oversikten.

Giftige planter, førstehjelp

Dersom barnet ditt har spist giftige planter, eller fått irriterende plantesaft ...

Alkohol og medikament forgiftning

Inntak av større mengder alkohol og medikamenter kan forårsake alvorlige fysiske ...

Medisinsk kull

Dokumentet er gjengitt etter brosjyren " Medisinsk kull - forebygging av forgiftninger ...

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.