adhd - symptomer og tegn

Illustrasjonsfoto

Forkortelsen ADHD er en oversettelse av attention-deficit/hyperactivity disorder. Dette er en gruppe kroniske tilstander som begynner i barneårene, og som noen ganger varer til barnet blir voksen og kan vedvare i voksen alder.

  • Sist endret: 15.04.2014
  • Sist revidert: 15.04.2014

To hovedtyper symptomer

Symptomene ved ADHD kan deles i to hovedtyper: uoppmerksomhet og hyperaktiv-impulsiv atferd. Vanligvis sier vi at et barn har ADHD når de har seks eller flere symptomer innenfor hver kategori i minst 6 måneder. Disse symptomene må påvirke barnets funksjonsevne i høy grad i minst to sosiale miljøer - vanligvis hjemme og på skolen. Dette skal beskytte mot feildiagnostisering, problemet kan jo skyldes en spesiell lærer eller at det er vanskeligheter i forhold til foreldrene eller i familien. Barn som har problemer på skolen, men klarer seg fint hjemme, har ikke ADHD. Hos de fleste barn debuterer symptomene i 4 til 6 års alderen, skjønt symptomene noen ganger opptrer tidligere.

adhd
Animasjon om ADHD

Symptomer og tegn på ADHD inkluderer det følgende:

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

ADHD - behandling

Forskning har vist at uten atferdsterapi og tilrettelagte utdanningstilbud, er ...

ADHD - diagnosen

ADHD symptomene er ikke alltid åpenbare når barnet er på legekontoret....

ADHD - komplikasjoner

Omkring en tredjedel av barn med ADHD har også andre psykiske og utviklingsmessige forstyrrelser.

ADHD - mestringsteknikker

Å ha omsorgen for et barn med ADHD kan være utfordrende for hele familien.

ADHD - når søke hjelp

Ved konsentrasjonsproblemer, hyperaktivitet og impulsivitet som skaper funksjonsvansker ...

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.