Smerte.jpg

Illustrasjonsfoto

Typiske symptomer ved cøliaki er løse og hyppige avføringer, magesmerter, vekttap og slapphet. Mange er syke i flere år før de får diagnosen.

  • Sist endret: 12.09.2014
  • Sist revidert: 12.09.2014

Hvilke plager kan cøliaki gi?

Cøliaki kan arte seg på mange måter. Typiske symptomer er løse og hyppige avføringer. Avføringen er ofte rikelig, gråhvit og illeluktende. Det kan være magesmerter, luftplager, vekttap og slapphet. I noen tilfeller viser mageplagene seg som forstoppelse. Barn som lider av cøliaki, kan vise redusert vekst og være sure og grinete. Tilstanden kan også være uten symptomer eller bare gi vage og lite uttalte symptomer. Voksne har ofte plager i mange år før diagnosen stilles. En regner med at ca. 20% av dem med cøliaki har en "stille" form for cøliaki.

Diaré kan utløses av andre lidelser, som for eksempel akutte infeksjoner, særlig mage- og tarminfeksjoner, eller skyldes betennelsestilstander i tykktarmen. Det er imidlertid mange med cøliaki som har fått stilt diagnosen cøliaki uten noen gang å ha hatt diaréplager eller andre plager fra tarmene. Mange av disse er blitt fortalt at de ikke kan ha cøliaki fordi de ikke har hatt diaré. I dag tror vi at bare halvparten av uoppdagede cøliakere har diaréplager.

Fordi tarmtottene er ødelagt, kan opptaket av enkelte næringsstoffer bli redusert. Dette gjelder blant annet fettstoffer og fettløselig vitaminer, kalsium, jern og vitaminene folat, B12 og D.

Ved for lavt opptak i tarmen av de angitte næringsstoffene kan det oppstå mangeltilstander. Mangel på fettløselige vitaminer vil f.eks kunne gi redusert nattesyn og beinskjørhet (osteoporose). Også kalsiummangel kan etter lang tid gi beinskjørhet. Jernmangel og mangel på folat og vitamin B12 kan gi lav blodprosent (anemi), noe som arter seg med slapphet og redusert yteevne. Langvarig mangel på folat og vitamin B12 kan også gi nerveskader, noe som kan vise seg med hukommelsesproblemer eller usikre bevegelser. Tilskudd med jern vil oftest ha liten virkning, inntil man har fått stilt korrekt diagnose og startet med glutenfri kost.

Påfallende tretthet, benskjørhet og magesmerter er alle tegn som kan skyldes cøliaki. Vantrivsel og manglende vektøkning, og endog vekttap, er vanligere hos spedbarn og småbarn. Dårlig høydetilvekst kan forekomme hos større barn.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Cøliaki, utredning

Blodprøver kan ofte påvise antistoffer som slår ut ved cøliaki, men den sikreste ...

Cøliaki, årsaker

Arv og miljøfaktorer har betydning for utvikling av cøliaki, men årsaken til ...

Cøliaki, behandling

Å unngå gluten fullstendig kan være vanskelig, men det er den eneste varige behandlingen av cøliaki....

Gluten- og hveteallergi

Glutenfri kost defineres vanligvis som en kost uten hvete, rug, bygg, havre, ...

Cøliaki, kostbehandling

Lær mer om hvordan du kan oppnå et godt sammensatt glutenfritt kosthold, og hvordan ...

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.