feber.jpg

Illustrasjonsfoto

Den fjerde barnesykdom rammer nær sagt alle barn, og er ufarlig.

  • Sist revidert: 11.01.2011

Hva er den fjerde barnesykdom?

Fjerde barnesykdom (exanthema subitum)

Fjerde barnesykdom (exanthema subitum)

Dette er en mild og ufarlig virussykdom som gir feber og utslett hos små barn. Den kalles også tredjedagsutslett. Legene omtaler sykdommen som exanthema subitum eller roseola. Tiden fra barnet smittes til sykdommen bryter ut, inkubasjonstiden, er på 5-15 dager.

Den fjerde barnesykdom er en svært vanlig tilstand som rammer så godt som alle barn. De fleste smittes i løpet av de 2-3 første leveårene, og aller hyppigst mot slutten av det første leveåret. Sykdommen kan oppstå når som helst på året.

Sykdommen kalles gjerne fjerde barnesykdom fordi den inngår i en gruppe barnesykdommer som i tidligere tider var vanlig og der utslettene lignet hverandre. De andre fire barnesykdommene er meslinger, røde hunder, skarlagensfeber og den femte barnesykdom.

Debattregler

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.