UTGIVER AV

 

Jeg er helsepersonell

Et nedsvelget fremmedlegeme er et mulig alvorlig problem som opptrer hyppigst blant barn fra seks måneder til tre år.

  • Sist endret: 02.10.2015
  • Sist revidert: 02.10.2015

Bakgrunn

Spedbarn og småbarn putter de fleste små ting i munnen for å undersøke dem nærmere. Mynter er en av de vanligste gjenstander som barn svelger. Større barn og voksne kan ved uhell blant annet få i seg deler av leker, mynter og kylling-/fiskeben.

Vanligvis vil et fremmedlegeme passere gjennom fordøyelseskanalen uten å skape problem, men noen fremmedlegemer kan bli hengende fast i spiserøret - enda sjeldnere oppstår problemer lengre nede i magetarmkanalen. Amerikanske tall forteller at alvorlige problemer oppstår hos færre enn én prosent av alle barn som har svelget et fremmedlegeme. Det er anslått at 40% av episoder med nedsvelget fremmedlegeme blant barn skjer uten at noen oppdager de. Halvparten av barn med bekreftet nedsvelget fremmedlegeme er uten symptomer.

Et fremmedlegeme som passerer gjennom magetarmkanalen, vil i rekkefølge passere følgende organer: Svelg, spiserør, magesekk, tolvfingertarm, tynntarm, tykktarm og endetarm, hvor det potensialt også kan forårsake skade.

Dersom man mistenker at barnet har sveglet et flatt og rundt batteri ("knappebatteri", til bruk i klokker, kalkulatorer, høreapparater o.l.), er det svært viktig at barnet kommer til lege umiddelbart, da slike batterier raskt kan gi brannskade forårsaket av elektrisk strøm samt direkte etsende effekt.

No title