Hovne lymfeknuter i kombinasjon med andre symptomer og tegn, særlig hos barn, er en vanlig grunn til å søke lege. Vanligvis sveller lymfeknuter ut og blir betente på grunn av en infeksjon forårsaket av virus eller bakterier. Sjeldnere årsaker er autoimmune sykdommer, godartede svulster og kreft.

  • Sist endret: 06.01.2014
  • Sist revidert: 06.01.2014

Hva er hovne lymfeknuter?

Lymfeknutene spiller en avgjørende rolle i kroppens forsvar mot virus, bakterier og andre årsaker til sykdom. Det finnes ca. 600 lymfeknuter (kjertler) spredt rundtomkring i kroppen. Halskjertlene er de lymfeknutene som oftest sveller ut, men også kjertlene i armhulene og i lyskene hovner av og til opp. De hovne lymfeknutenes beliggenhet bidrar til å påvise den underliggende årsaken.

Behandling av betente, svulne lymfeknuter - også kalt lymfadenitt - avhenger av årsaken. I noen tilfeller kan smertestillende håndkjøpspreparat (eks. paracetamol) og varme omslag være det eneste du trenger. I alvorligere tilfeller betyr behandling av hovne lymfekjertler å behandle den underliggende årsaken.

Debattregler

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.