omgangssyke

Illustrasjonsfoto

Omgangssyke er en vanlig årsak til diarè og oppkast.

  • Sist endret: 15.11.2013

Hva er omgangssyke?

Sykdommen varer normalt i en ukes tid, og den smitter lett.

Viral gastroenteritt er den medisinske betegnelsen på virusinfeksjon i tarmen, eller omgangssyke. Dette er en vanlig årsak til diaré og oppkast. Infeksjonen kan ramme alle aldersgrupper, men er alvorligst hos små barn (hos spedbarn under 3 måneder forekommer tarminfeksjon sjeldent). På samme måte som forkjølelse er også virusinfeksjon i tarmen vanligst om vinteren, men forekommer i alle årstider.

Det finnes en rekke virus som kan gi diaré og oppkast. Noen virus gir først og fremst kvalme og oppkast, andre gir hovedsakelig diaré - det vanligste er likevel en kombinasjon. Det er også forskjeller mellom de ulike typene virus i tiden det tar fra en blir smittet til sykdommen bryter ut. I de fleste tilfellene tar det 2-3 dager, men både lengre og kortere intervall forekommer.

Sykdommen kan vare en ukes tid. Oppkasttendensen gir seg vanligvis etter 1-2 dager, mens diaréen oftest varer noe lengre.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Rotavirusinfeksjon

Hva er rotavirusinfeksjon? Rotavirusinfeksjon er en akutt tarminfeksjon, særlig ...

Diaré, akutt, veiviser

Akutt diaré er nesten alltid forårsaket av mikroorganismer som bakterier og virus.

Diaré, kronisk, veiviser

Hva er kronisk diaré? Kronisk diaré defineres som mer enn tre daglige tømminger ...

Tyfoid- og paratyfoidfeber

Tyfoid- og paratyfoidfeber opptrer i dag sjelden i industrialiserte land....

Yersiniainfeksjon

Yersinia-bakterien kan forårsake en tarminfeksjon. Smitten kommer fra svin....

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.