UTGIVER AV

 

Jeg er helsepersonell

kjærester

Illustrasjonsfoto

Hovedtegnet på for tidlig utløsning er at utløsningen skjer før begge partnerne ønsker det. Hos noen skjer det under de fleste samleier, noe som skaper bekymring, stress og ubehag.

  • Sist endret: 19.02.2015

Når dette skjer under de fleste samleier, skaper det bekymring, stress og ubehag.

Mange menn får av og til utløsning (ejakulasjon) tidligere (prematurt) under samleiet enn de og partneren liker. Så lenge dette bare skjer nå og da, er det ingen grunn til bekymring. Hvis du derimot ganske regelmessig får utløsning tidligere enn du og partneren ønsker - som før samleiet begynner eller kort tid etterpå - så har du sannsynligvis tilstanden prematur ejakulasjon.

For tidlig utløsning er en vanlig seksuell forstyrrelse. Forekomstdata varierer, men noen eksperter tror dette rammer så mange som 20-30% av alle menn. I en norsk spørreundersøkelse i 1987 og 1997 var prematur ejakulasjon det hyppigst forekommende seksuelle problemet. Selv om det er et vanlig problem som kan behandles, føler mange menn forlegenhet ved å snakke med legen sin om slike ting eller søke behandling.

Tidligere trodde man dette var et rent psykisk fenomen, men eksperter vet nå at biologiske faktorer også spiller en viktig rolle ved for tidlig utløsning. Hos noen menn er for tidlig utløsning knyttet til problemer med å få reisning, erektil dysfunksjon.

Det finnes behandling mot for tidlig utløsning, både medisiner, psykologisk rådgiving og læring av seksuelle teknikker som forsinker utløsningen kan bedre din og din partners seksuelle opplevelser. For mange menn er en kombinasjon av flere behandlinger det beste tilbudet.