UTGIVER AV

 

Jeg er helsepersonell

Hjertet er en muskel og har som oppgave å transportere blod rundt i kroppen slik at celler og vev kan motta oksygen og næringsstoffer.

  • Sist endret: 13.03.2014
  • Sist revidert: 13.03.2014

Hjertet er en muskel og har som oppgave å transportere blod rundt i kroppen slik at celler og vev kan motta oksygen og næringsstoffer. Denne tilførselen er helt nødvendig for at vi skal kunne overleve. Blodet transporterer også avfallsstoffer bort fra vev og celler. Avfallstoffer fjernes når blodet flyter gjennom nyrene, leveren og lungene. Fra tarmene tar blodet opp næringsstoffer.

På sin vei tilbake til hjertet, er blodet oksygenfattig. I lungene skilles karbondioksid ut og oksygen tas opp. Blodet er nå på nytt fylt med næringsstoffer og oksygen, og det er igjen klart til å pumpes ut i kroppen.

Opprettholdelse av sirkulasjonen er meget viktig. Svikt i sirkulasjonen kan blant annet skyldes at hjertets pumpeevne er svekket og endringer i blodkarene. Blodkarene kan for eksempel være trange og stive på grunn av aterosklerose (åreforkalkning). Dette vil føre til at blodstrømmen møter større motstand og følgelig vil mindre blod nå ut til vevet. Normalt fungerende blodkar vil hele tiden prioritere å sende nok blod til hjernen og hjertet. Blodkarene til disse organene kan utvide seg når de får for lite blodtilførsel (autoregulering), slik at mer blod når frem. Uten tilstrekkelig blodtilførsel vil hjernen bare kunne overleve få minutter. Hjertet selv trenger oksygen og næringsstoffer til hjertemuskulaturen for å kunne klare å pumpe blod ut i kroppen.