Kreft i en føflekk, malignt melanom, oppstår når cellene i en føflekk gjennomgår en forandring som gjør dem til kreftceller.

 • Sist endret: 12.09.2014
 • Sist revidert: 12.09.2014

Hva er føflekkreft?

Kreft i en føflekk, malignt melanom, oppstår når cellene i en føflekk gjennomgår en forandring som gjør dem til kreftceller. Navnet melanom brukes fordi svulsten har sitt utspring i hudens pigmentceller (melanocytter), som danner det brune pigmentstoffet melanin. Føflekkreft deles gjerne inn i flere varianter:

 • Føflekkreft med overflatisk spredning (Superfisielt spredende malignt melanom)
 • Knuteformet føflekkreft (Nodulært malignt melanom)
 • Føflekkreft i soleksponerte områder (Lentigo maligna melanom)
 • Føflekkreft i håndflate, fotsåle og slimhinner (Acralt lentiginøst melanom)

Selv om det kan være vanskelig å skille mellom normale og unormale føflekker, er det flere trekk ved utseendet til en føflekk som brukes til å skille mellom normale føflekker og føflekkreft. Dette er de såkalte ABCDE-kriteriene:

 • Asymmetri. Føflekker med kreft er asymmetriske i motsetning til de fleste normale føflekker som er symmetriske, slik at den ene halvparten er som et speilbilde av den andre. Føflekker med mindre celleforandringer er også mer symmetriske enn ved kreft
 • Border (grense). Føflekkreft har en typisk uregelmessig og uskarp avgrensning
 • Colour (farge). Føflekker med celleforandringer eller kreft har fargesjatteringer fra rødbrunt til sort. Føflekkreft har ofte en speilende overflate
 • Diameter. Føflekkreft måler vanligvis over 6 mm i diameter
 • Evolution (før elevation) Flekker som endrer seg, klør eller blør lett er spesielt mistenksomme. Opprinnelig pekte E til en hevelse fra overflaten. Er føflekken hevet over hudoverflaten og har asymmetriske forandringer styrkes mistanken om føflekkreft

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Føflekkreft, behandling

Kirurgi er hovedbehandlingen av føflekkreft, malingt melanom. Det er avgjørende ...

Føflekkreft

Føflekkreft eller malingt melanom skriver seg fra hudens pigmentceller, melanocyttene.

Hudkreft - tilbake til hverdagen

For mange av dem som behandles for føflekkreft, er de praktiske konsekvensene små....

Hudkreft (basalcellekreft)

Basalcellekreft er den hyppigste formen for hudkreft blant hvite mennesker over hele verden.

Hudkreft, basalcelle- og plateepitelkreft

De vanligste hudkreftformene foruten føflekkreft, er basalcellekreft og plateepitelkreft....

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.