mage

luft i magen?

Alle slipper ut tarmgass. I gjennomsnitt skjer dette 10 ganger eller mer om dagen.

  • Sist endret: 01.07.2013
  • Sist revidert: 01.07.2013

Trangen til å slippe en fjert kan oppstå på de verst tenkelige tidspunkt - i et viktig møte, i en trang heis, ombord i et fly. Og skjønt det å slippe ut gass fra tarmen (flatus) vanligvis ikke er alvorlig, kan det oppleves svært flaut.

Noen mennesker sliter med store gassproblemer som plager dem det meste av tiden. I noen situasjoner kan luft som du ikke kan slippe ut, forårsake intense, kortvarige magesmerter.

Selv om du ikke kan stanse gassproduksjonen, finnes det tiltak som kan bidra til å redusere gassproduksjonen, lindre dine ubehag og forhindre at du bringes i forlegenhet.

Symptomer

For de fleste av oss er symptomer og tegn på mye gass i tarmen åpenbare. De består i:

  • Luftavgang. Frivillig eller ufrivillig luftavgang, enten som raping eller som flatus.
  • Smerter. Skarpe, trykkende smerter eller kramper i magen. Disse smertene kan opptre hvor som helst i magen og de kan raskt endre lokalisasjon. Du kan også oppleve press i magen. Noen ganger kan smerten bli så intens at det føles som om noe er alvorlig galt. Når luftsmerter oppstår i øvre, venstre del av bukhulen, kan de mistolkes som å komme fra hjertet. Når smerten forekommer på høyre side, kan den mistolkes som å skyldes galleveissykdom eller blindtarmbetennelse.
  • Oppblåsthet. Magen eser ut. Du må kanskje løsne på buksespennen i løpet av dagen.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Bakterieovervekst i tynntarm

Bakterieovervekst i tynntarm er en sykdom som skyldes for mange bakterier eller ...

For mye raping?

Raper du unormalt mye? Fortvil ikke, her finner du råd som kan bidra til å redusere problemet.

Kan riktig tarmflora forebygge angst?

Når du har vondt i magen, sendes denne beskjeden til hjernen. Men visste du at ...

Råd mot oppblåst mage

Plages du mye med oppblåst mage? Her er råd som kan bidra til at du slipper lettere unna.

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.