undersøkelse, stetoskop, lege.jpg

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Mykoplasma lungebetennelse er en lungebetennelse som gir litt andre symptomer, og krever litt annen behandling, enn "vanlig" lungebetennelse.

  • Sist endret: 14.06.2013
  • Sist revidert: 14.06.2013

Hva er mykoplasma lungebetennelse?

Lunger og bronkier - normal

Lunger og bronkier

Lungebetennelse forårsaket av bakterien Mycoplasma pneumoniae gir litt andre symptomer, og trenger også en annen behandling enn "vanlig" lungebetennelse. Mykoplasma er en liten bakterie som skiller seg fra de vanlige bakteriene ved at den mangler cellevegg, og dermed mangler den også penicillinets angrepspunkt. Den er ikke spesielt farlig, og går over av seg selv etter kortere eller lengre tid. Mycoplasma pneumoniae er den hyppigste årsaken til det som betegnes atypisk lungebetennelse.

Mykoplasma lungebetennelse kan forekomme i alle aldersgrupper, men ses hyppigst hos barn og ungdom i alderen 5-25 år. Bakterien fører også til lungebetennelser hos eldre. Sykdommen kan smitte i tette miljøer som skoleklasser og familier. Det tar 1-3 uker fra en smittes til sykdommen bryter ut (inkubasjonstid).

Sykdommen opptrer oftest høst og vinter. Noen år kan en se epidemier av mykoplasma lungebetennelse. Høsten/vinteren 2011 var det uvanlig høy forekomst av sykdommen i Norge. Vanligvis medfører smitte en plagsom tørrhoste og halsvondt uten tydelig tegn til lungebetennelse. Vi regner med at bare 3-10% av dem som er smittet av Mycoplasma pneumoniae utvikler lungebetennelse.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Q-feber

Q-feber er en såkalt zoonose, det vil si at den kan smitte fra dyr til mennsker....

Atypisk lungebetennelse - quiz

En vanlig lungebetennelse vil gjøre deg raskere syk enn det den atypiske ...

Lungebetennelse hos barn

De fleste tilfeller av lungebetennelse starter som en uskyldig forkjølelse.

Mycoplasma genitalium

Hva er infeksjon med Mycoplasma genitalium? Bakterien Mycoplasma genitalium ble ...

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.