UTGIVER AV

 

Jeg er helsepersonell

Benjamin på fem år har plutselig begynt å halte. Hvilke av de mulige diagnosene er den mest sannsynlige?

  • Publisert: 22.12.2016

Benjamin Holte er 5 år. Foreldrene til Benjamin har oppdaget at han den siste uken har begynt å halte. På spørsmål om han har vondt, så sier han at han har vondt i høyre beinet. Det er imidlertid vanskelig for han å si hvor i beinet smerten sitter. Han er så vidt plaget av smertene at han ikke vil være ute å leke i barnehagen. Allmenntilstanden hans er god, og han har ikke feber.

Hva er den mest sannsynlige diagnosen?

Svaret kan du skrive på våre Facebook-sider. Det vil bli publisert i morgen, som en lenke nederst i denne artikkelen og på Facebook.

Mulige diagnoser

  • Hofteleddsdysplasi – medfødt grunn hofteskål
  • Legg-Calvé-Perthes sykdom – hodet på lårbeinet «smuldrer opp»
  • Barneleddgikt
  • Beinbrudd i leggens skinnbein (tibia)
  • Beinlengdeforskjell

Riktig svar

Hofteleddsdysplasi oppdages som regel omkring fødselen. I de få tilfellene med forsinket diagnose gir tilstanden symptomer/tegn i småbarnsalderen – og svært sjelden så sent som i 5-årsalderen.

Barneleddgikt har foruten leddsmerte (hyppigst i kneleddet) ofte nedsatt allmenntilstand med slapphet, feber og eventuelt utslett.

Beinbrudd i leggens skinnbein («Toddlers fracture») forekommer hyppigst hos barn 1-3 år og kan oppstå uten at det har vært noen stor utløsende skade.

Beinlengdeforskjell er som regel uten smerter.

Den mest sannsynlige diagnosen hos Benjamin er Legg-Calvé-Perthes sykdom. Tilstanden ses først og fremst hos gutter i alderen 5-10 år. Halting, smerter i hofte, på innsiden av låret og i kneet kan komme gradvis over uker og måneder i den akutte fasen. Smertene forverres ved bevegelser og lindres ved hvile. I den kroniske fasen kan det foreligge halting uten smerter.

Les mer om Legg-Calvé-Perthes sykdom her.