Barn som blir ammet har mindre risiko for å bli overvektige i barndommen.

  • Publisert: 15.03.2012

En studie som inkluderer 15 000 barn fra åtte forskjellige europeiske land viser at det er en sammenheng mellom fullamming og overvekt blant barn.

Forsker Monica Hunsberg fra Sahlgrenska akademin i Sverige sier til NHI.no at de har undersøkt overvekt hos barn fra to til ni år. Hun forteller at barna som ble ammet til de var seks måneder - på et tidspunkt de gjerne ble introdusert for vanlig mat - hadde mindre risiko for å bli overvektige senere i livet enn om de ikke var blitt ammet.

Å lære seg å regulere hvor mye de vil spise selv er en fordel, og Hunsberg mener dette er hovedårsaken til funnene. Men hun forteller at det også kan være andre potensielle forklaringer. Blant annet kan det være at brystmelken har en positiv effekt på fordøyelsen hos barnet og gir en positiv effekt på tynntarmen.

Studien konkluderer med at barn som fullammes i sine første fire til seks måneder, har 25 prosent mindre risiko for å bli overvektige enn barn som ikke ammes eller som delvis ammes.

Les også: Brystmelk eller morsmelkerstatning?

Debattregler

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.