Tips en vennSkriv utTips oss
  • Publisert: 14.10.2009
  • Sist revidert: 23.02.2014
  • Sist endret: 23.02.2014

I fordøyelsesprosessen blir mye av maten vi spiser omdannet til glukose, mest kjent som blodsukker. Glukose sirkulerer i blodstrømmen og brukes som mat av kroppens celler. Men cellene kan ikke ta opp glukose alene. Et hormon som kalles insulin, og som lages i bukspyttkjertelen, må først binde seg til celleoverflaten. Når det skjer, blir cellene aktiverte og de blir i stand til å ta opp, absorbere, glukose. Denne prosessen gjenoppretter kroppens blodsukker til et normalt nivå etter et måltid.

Diabetes mellitus er en tilstand som påvirker kroppens evne til å nyttiggjøre seg blodglukose på en effektiv måte. Ved type 1 diabetes produserer ikke bukspyttkjertelen nok insulin, slik at glukose ikke kan absorberes av cellene. Ved type 2 diabetes produseres insulin, men insulinet virker ikke som det skal, og glukose absorberes ikke like bra av cellene som hos friske personer. Begge formene for diabetes gir det samme resultatet: glukose absorberes ikke av cellene. Dette er grunnen til at personer med diabetes har høye blodsukkernivå. Uten det normale opptaket av glukose fra blodstrømmen, ”hungrer” cellene etter mat.

Uavhengig av hvilken type diabetes en person har, må pasienter med diabetes jevnlig kontrollere sitt blodsukkernivå. Avhengig av hvilken type og alvorlighetsgraden av sykdommen, kan diabetes behandles med kostendringer og eventuelt medisiner.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Type 2-diabetes, oversikt

Overvekt på grunn av høyt inntak av kaloririk og fet mat kombinert med lav fysisk ...

Uforklarlig økning av type 1-diabetes

Antallet barn som får type 1-diabetes, er anslått å øke med 70 prosent i perioden fra 2005 til 2020....

Antidiabetika, medisiner mot type 2-diabetes

Antidiabetika er tablettmedisiner som senker blodsukkeret. Førstevalg er metformin, ...

Diabetes - hjelp et familiemedlem

Å skaffe seg kunnskap om sykdommen, og forsøke å få i gang en åpen samtale om ...

Diabetes - risiko

Diabetes mellitus er det medisinske navnet på sykdommen som folk flest kjenner som "sukkersyke".

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.