Tips en vennSkriv utTips oss
  • Publisert: 14.10.2009
  • Sist endret: 26.10.2009

Det kvinnelige forplantningssystemet består av eggstokker, eggledere, livmor og skjede. Disse organene er sårbare for bakterieinfeksjoner som kan skyldes dårlig hygiene eller seksuelt overførte sykdommer.

Klamydia og gonoré eksempelvis skyldes bakterier som kommer inn i skjeden under samleie. Disse bakteriene formerer seg i det varme, fuktige klimaet i skjeden og forårsaker betennelse, smerte og utflod. Ubehandlet kan bakterielle infeksjoner i skjeden spre seg til andre innvendige organer. For eksempel kan bakterier trenge inn i livmoren via livmorhalsen.

Hvis det skjer, kan bakteriene infisere egglederne der bakteriene kan fortsette å formere seg og på sikt føre til dannelse av arrvev. Fra egglederne kan infeksjonen også spre seg til eggstokkene, samt til andre strukturer i bukhulen som urinblæren, tarmene og bukhinnen i bekkenet.

Akutt bekkeninfeksjon omfatter betennelse i livmorslimhinnen, egglederne og eggstokkene. Symptomene kan være utflod fra skjeden, vedvarende bekkensmerter og feber.

Den alvorligste konsekvensen av en akutt bekkeninfeksjon er de mulige arrforandringene i egglederne. Arrvev fra infeksjonen kan vanskeliggjøre passasjen av egg gjennom egglederen slik at egget ikke kommer ned i livmoren. Resultatet blir infertilitet, manglende evne til å bli befruktet, fordi spermiene ikke når frem til egget, eller det kan føre til graviditet utenfor livmoren, en medisinsk akuttsituasjon, der egget blir befruktet, men starter å vokse inne i egglederen.

Hvis du har symptomer på seksuelt overført sykdom eller akutt bekkeninfeksjon, bør du søke medisinsk hjelp. Tidlig diagnose og behandling er avgjørende for å forhindre et ugunstig medisinsk utfall.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

ADHD

Attention deficit hyperactivity disorder, eller ADHD, er en vanlig forstyrrelse ...

Alderslangsynthet

Alderslangsynthet, presbyopi, er manglende evne til å fokusere på nære objekter....

Alzheimers sykdom

Den friske hjernen består av millioner av nerveceller som er forbundet med hverandre....

Amming

Det ytre brystet består av brystvorten og areola. Tuppen på brystvorten inneholder ...

Amyotrofisk lateralsklerose, ALS

Alle viljestyrte bevegelser i kroppen kontrolleres av hjernen....

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.