Tips en vennSkriv utTips oss
  • Publisert: 14.10.2009
  • Sist endret: 29.10.2009

Et brokk er en hevelse eller utbukning av et organ gjennom en indre åpning i bukveggen. Et lyskebrokk (inguinalhernie) er lokalisert i lysken der en del av tarmen presses ut gjennom en rift i bukmuskulaturen i lyskekanalen, som er en indre åpning i bukveggen i nedre del av buken.

En lyskebrokkoperasjon kan utføres som dagkirurgi uten behov for innleggelse i sykehus. Det lages et lite snitt i lysken og tarmsegmentet som presser seg ut i brokket, skyves inn i bukhulen. Magemuskulaturen syes så sammen for å lukke brokket. I noen tilfeller opereres det inn et nett for å styrke bukveggen.

Lyskebrokk er vanlig blant barn og viser seg ofte før barnet er 1 år. Hos voksne er årsaken til lyskebrokk ofte ukjent, men man antar som regel at det skyldes at man har løftet på seg brokket.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Brokk

Det finnes ulike typer brokk. Lyskebrokk hos gutter og menn utgjør 80 prosent....

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.