Tips en vennSkriv utTips oss
  • Publisert: 14.10.2009
  • Sist endret: 29.10.2009

Prostata er en del av det mannlige forplantningssystemet. Det er en liten, rundt kjertel som befinner seg foran endetarmen og like under urinblæren. Dens hovedfunksjon er å frigjøre væske til urinrøret under sæduttømningen, ejakulasjonen.

Under ejakulasjonen strømmer spermier fra testiklene gjennom sædlederne som kalles vas deferens. Sædlederne forløper bak blæren og ender i prostatakjertelen. Under sin reise blandes spermiene med væske fra tre andre kilder – seminalvesiklene, prostata og de bulbouretrale kjertlene. Denne kombinerte væsken, sæden eller ejakulatet, spruter eller flyter så ut gjennom urinrøret og ut av kroppen via penis.

Hvis det oppstår prostatakreft, og den ikke oppdages tidlig, kan det være nødvendig å fjerne prostata. Det finnes flere kirurgiske metoder til å gjøre det. Hvis vi ser på innsiden av bekkenet, så består anatomien rundt prostata av mange skjøre strukturer inklusive muskler og nerver som påvirker både vannlating og ereksjon. Under fjerningen av prostata med kreft, må kirurgen være nøyaktig med instrumenteringen for å spare disse viktige strukturene.

Urinrøret kuttes forsiktig over ved bunnen av urinblæren. God kontroll og nøyaktig instrumentering vil kunne bevare nervetrådene som er ansvarlige for ereksjon. Så snart prostata er løsnet, fjernes den gjennom et lite snitt.

Et kateter settes inn for å drenere urinblæren etter operasjonen. Blæren sys så sammen med urinrøret igjen med kateteret inne i urinrøret. Kateteret må ligge noen uker for å sikre tilfredsstillende tilheling.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Godartet forstørret prostatakjertel

Prostata er en liten, rund kjertel i mannens forplantningssystem som befinner seg ...

Prostata nålebiopsi

Som ledd i en prostataundersøkelse kan urinveisspesialisten, urologen, foreta en ...

ADHD

Attention deficit hyperactivity disorder, eller ADHD, er en vanlig forstyrrelse ...

Alderslangsynthet

Alderslangsynthet, presbyopi, er manglende evne til å fokusere på nære objekter....

Alzheimers sykdom

Den friske hjernen består av millioner av nerveceller som er forbundet med hverandre....

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.