Tips en vennSkriv utTips oss
  • Publisert: 14.10.2009
  • Sist endret: 30.10.2009

Ryggmargen er beskyttet av ryggsøylen mens den sender beskjeder til og fra hjernen. Men selv om ryggmargen er beskyttet av omgivende ben og leddbånd, kan den likevel bli skadet. Tidligere var det vanlig å gjøre myelografi for å påvise skader på ryggmargen, i dag gjøres nesten alltid MR. Myelografi kan brukes til å lokalisere prolaps i mellomvirvelskiver, svulster eller skader på nerverøtter som går ut fra ryggmargen.

Ved en myelografi plasseres pasienten på et røntgenbord liggende på siden eller på magen. Lokalbedøvelse injiseres i huden i det området som kontrastmaterialet vil bli sprøytet inn, injisert. En lang nål behøves for å injisere kontraststoffet inn i ryggmargskanalen. Etter at kontrasten er sprøytet inn, tas røntgenbilder ved at røntgenbordet tippes opp og ned slik at kontrastvæsken blir liggende på steder man ønsker å avbilde. Røntgenlegen vil vurdere røntgenbildene, eller myelogrammet, for å fastslå lokalisasjon og type skade på ryggmargen, og så tar man stilling til terapi.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Diskografi

Ryggsøylen består av 33 ryggvirvler som beskytter ryggmargen og gir stabilitet til kroppen (torso)....

ADHD

Attention deficit hyperactivity disorder, eller ADHD, er en vanlig forstyrrelse ...

Alderslangsynthet

Alderslangsynthet, presbyopi, er manglende evne til å fokusere på nære objekter....

Alzheimers sykdom

Den friske hjernen består av millioner av nerveceller som er forbundet med hverandre....

Amming

Det ytre brystet består av brystvorten og areola. Tuppen på brystvorten inneholder ...

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.