Hjelper det med antibiotika, eller bør du helst la være?

  • Publisert: 28.02.2012

Vinteren byr på mye sykdom for mange. Øreverk, halsbetennelse, feber og muskelsmerter er slitsomt når det står på, og mange søker hjelp for å slippe plagene. Men når er det dags for å starte på en antibiotikakur, og når bør du heller la være?

Antibiotikabehandling kan være viktig og riktig hvis infeksjonen skyldes bakterier. Men feil og overdreven bruk kan føre til utvikling av motstandsdyktige (resistente) bakterier. Dermed vil ikke antibiotika lenger ha effekt på disse bakteriene. Husk at virusinfeksjoner påvirkes ikke av antibiotika, og de aller fleste luftveisinfeksjoner er forårsaket av virus hos både barn og voksne.

Under kan du lese om sykdommer som lurer nå i vinter, og om det er grunn til å oppsøke lege for å få antibiotika.

Debattregler

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.