tabletter.jpg

Illustrasjonsfoto

Forgiftning med salisylat forekommer både blant barn og voksne. Det er en potensielt livstruende tilstand. Symptomene kan i starten være diffuse.

  • Sist endret: 08.04.2013

Hva er salisylatforgiftning?

Salisylat er den virksomme kjemiske forbindelsen til acetylsalisylsyre som omfatter preparatene Acetylsalisylsyre, Albyl-E, Asasantin, Aspirin, Axanum, Dispril, Globoid. Overdose med slike midler kan i verste fall gi livstruende forgiftninger.

Hos voksne regner vi med fare for forgiftning ved inntak på over 10 g eller mer enn 2-300 mg/kg kroppsvekt. Hos barn under 10 kg kan en dose på 1,5 g være giftig. Dødelig salisylatforgiftning kan oppstå etter inntak av 10-30 g hos voksne og så lite som 3 g hos barn. Det er ingen forskjell på den skadelige effekten av overdoser med de forskjellige salisylatpreparatene.

Forbruket av salisylater har gått ned på grunn av advarsler mot bruken og restriksjoner i tilgangen (får bare kjøpe småpakninger over disk). Advarslene skyldes økt risiko for magesår med og uten blødning, allergiske reaksjoner, utvikling av Reyes syndrom hos barn (blant annet lever- og hjerneskade). Dessuten har det i løpet av siste halvdel av 1900-tallet blitt utviklet en alternativ legemiddelgruppe, NSAIDs, som i mange henseender er klart bedre enn salisylater.

Debattregler

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.