Et vanlig råd til pasienter med hjertesvikt er at de bør ha en saltfattig kost. Det vitenskapelige grunnlaget for denne anbefalingen er tynt. Nye studier tyder på at saltfattig kost er uheldig.

  • Publisert: 02.11.2012

Bakgrunn

Saltfattig kost har i mange år blitt anbefalt til pasienter med hjertesvikt for å redusere risikoen for forverring av tilstanden. Pasienter anbefales et saltinntak (natriuminntak) på under 2-3 g/dag. Disse anbefalingene bygger på observasjonsstudier og konsensus blant eksperter (nivå C bevis). Lavere inntak av natrium er antatt å redusere væskemengden i kroppen og dermed belastningen på hjertet. De senere år er det imidlertid kommet randomiserte, kontrollerte studier som sår tvil om dette. Ja, som sågar har antydet at saltrestriksjon øker dødeligheten. En metaanalyse som bygger på disse nye studiene, er nå publisert1Dinicolantonio JJ, Pasquale PD, Taylor RS, et al. Low sodium versus normal sodium diets in systolic heart failure: systematic review and meta-analysis. Heart 2012 Aug 21. PMID: 22914535. PubMed.

Debattregler

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.