• Publisert: 16.10.2009

Oppbygning av bekkenet

Bekkenet (pelvis) består av to hoftebein (os coxae), korsbeinet (os sacrum) og halebeinet (os coccygeus). På hver side er hoftebeinet det dominerende beinet. Hoftebeinet inneholder hofteskålen hvor lårbeinet danner forbindelse med bekkenet. Fortil forenes de to hoftebenene i blygbeinet (symfysen), og baktil i et ledd med korsbeinet. På denne måten dannes det en fullstendig beinring. Ofte deles bekkenet inn i det store og det lille bekkenet. Disse skilles fra hverandre av en tenkt linje, linea terminalis, som begynner i grensen mellom siste lendevirvel og første korsvirvel og strekker seg langs sidene av bekkenet fram mot symfysen. Bekkeninngangen er grensen mellom det store og det lille bekkenet, mens bekkenutgangen ligger mellom halebeinet og symfysen.

Viktige organer som ligger innenfor eller passerer gjennom bekkenet, er tarm, urinveier, kvinnelige kjønnsorganer, kar og nerver.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Bekkenet

Oppbygning av bekkenet Bekkenet (pelvis) består av to hoftebein, korsbeinet og halebeinet....

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.