UTGIVER AV

 

Jeg er helsepersonell

nyfødt,baby,fødsel.jpg

Illustrasjonsfoto

Ved fødselen skjer det viktige endringer i barnets hjerte og blodsirkulasjon. Disse forandringene er like nødvendige, livsviktige, som igangsettingen av barnets pustefunksjon.

  • Sist endret: 08.05.2015
  • Sist revidert: 08.05.2015

Fosterets sirkulasjonssystem

Lungene og leveren har ingen viktige funksjoner i fostertiden. Derfor pumper hjertet lite blod gjennom lungene og leveren til fosteret. Motsatt må fosterhjertet pumpe masse blod gjennom morkaken (placenta) for at fosteret skal få næring og oksygen. Fosterets sirkulasjonssystem avviker således fra barnets sirkulasjonssystem.

Når det oksygenrike blodet returnerer til fosteret fra morkaken, skjer det via navlevenen. Det meste av dette blodet sendes forbi leveren via en stor blodåre som heter ductus venosus, inn i hovedvenen fra nedre del av kroppen (nedre hulvene, vena cava inferior) og til hjertet. Blodet kommer så inn i høyre forkammer (atrium) og passerer direkte over til venstre forkammer gjennom en åpning i skilleveggen mellom de to forkamrene som heter foramen ovale. Fra venstre forkammer passerer dette oksygenrike blodet ned i venstre hjertekammer (ventrikkel) og derfra ut i det store kretsløpet akkurat som hos en voksen person.

Fosterets hjerte og blodomløb_thumbnails.jpg

Blodet som tømmer seg i høyre forkammer fra øvre del av kroppen, gjør det gjennom den øvre hulvenen (vena cava superior). Dette blodet føres ned i høyre hjertekammer og er for det meste oksygenfattig, det har avgitt oksygen til den øvre delen av kroppen. Fra høyre hjertekammer pumpes blodet ut i lungearteriene, men ikke ut til lungene. I stedet føres blodet via en snarvei fra lungearteriene (ductus arteriosus) til den nedadstigende delen av hovedpulsåren (aorta). Blodet ledes altså forbi lungene, bare små mengder blod går til lungekretsløpet. Fra nedre del av aorta vil blodet passere via to navlearterier tilbake til morkaken, hvor det oksygenfattige blodet blir tilført oksygen og kvitter seg med karbondioksyd. Så passerer blodet på nytt gjennom navlevenen og inn i fosterkroppen.

Målinger viser at hos fosteret passerer bare vel 10% av alt blodet gjennom lungene, mens etter fødselen passerer nesten alt blod gjennom lungene.