Kjemi 3.jpg

Illustrasjonsfoto

Insulin stimulerer til opptak av aminosyrer i cellene og produksjon av proteiner. Veksthormon og insulin samvirker i disse prosessene.

  • Sist endret: 10.05.2012

Insulin fremmer proteinsyntese og lagring

I timene like etter et måltid når er det overskudd av næringsstoffer i det sirkulerende blodet, er det ikke bare karbohydrater og fett som lagres, men også protein. Insulin er påkrevd for at det skal skje. Det er likevel ikke helt klart hvordan det foregår.

Insulin stimulerer transport av visse typer aminosyrer inn i cellene. Aminosyrer er de komponentene som protein består av. Insulin stimulerer også til dannelse av nye proteiner inne i cellene, særlig gjelder det enzymer som sørger for lagring av karbohydrater, fett og protein. Insulin hemmer også nedbrytningen av proteiner.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Diabetes hos barn

I Norge får 22-26 av 100 000 barn diabetes hvert år. De fleste nye tilfellene ...

Doping og skadevirkninger

Listen over bivirkninger og farer ved bruk av dopingmidler er lang og skremmende....

Høyt blodsukker om morgenen

Noen ganger kan et høyt blodsukker om morgenen ved type 1-diabetes virke uforklarlig....

Insulin og fettmetabolismen

Insulin har en sentral rolle i omsetningen av fett i kroppen. Det stimulerer til ...

Insulin og glukagon

Insulin og glukagon er to hormoner som har motsatte effekter, og som sammen holder ...

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.