• Publisert: 16.10.2009

Det store og det lille kretsløpet

I kroppen sirkulerer blodet gjennom to separate kretsløp. Disse kretsløpene kalles henholdsvis det store kretsløpet (systemkretsløpet) og det lille kretsløpet (lungekretsløpet). I det store kretsløpet pumper hjertet friskt, oksygenrikt blod ut i kroppen. Formålet er å forsyne alt vev i kroppen med næringsstoffer og oksygen, samt å frakte bort avfallsstoffer fra vevet. I det lille kretsløpet pumper hjertet oksygenfattig blod til lungene hvor det tilføres oksygen og skilles ut karbondioksid før det returnerer til hjertet. Deretter starter syklusen på nytt.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Sirkulasjonen

Det store og det lille kretsløpet I kroppen sirkulerer blodet gjennom to separate kretsløp....

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.