UTGIVER AV

 

Jeg er helsepersonell

hudpleie,hud.jpg

Illustrasjonsfoto

Selv forbigående, selvbegrensende og ganske uskyldige hudplager legger uforholdsmessig store begrensninger på mange av oss. Her følger noen spørsmål om huden.

 • Publisert:
 • Sist revidert: 11.04.2015
 • Sist endret: 11.04.2015
Her er 7 spørsmål. Kryss av for det svaret du mener er riktigst. Neste spørsmål kommer opp først når du har svart korrekt. Ved å følge lenkene kan du finne utfyllende informasjon om temaet.

Hva er akne?

 • Kviser
 • Hard hud under hælen
 • Et rødflammet utslett
 • En spesiell form for føflekk
Akne er et annet ord for kviser. Tilstanden skyldes økt talgopphopning i huden, med påfølgende betennelse i talgkjertler og hårsekker. Tilstoppede talgkjertler sees som små hvite eller svarte hevelser som ikke er betente, ofte kalt komedoner eller hudorm. Hudormen er egentlig bare talg. I kjertler med stor åpning ("åpne komedoner") kommer døde hudceller og liknende i kontakt med luft. I de døde hudcellene finnes stoffet melanin, når det kommer i kontakt med luft (oksideres) blir det svart. Det utvikles et svart "hode" på talget. Derfor er noen hudormer hvite og noen svarte. Hvite komedoner kalles også "lukkede komedoner". Om man klemmer på en talgkjertel kommer det ut et grålig, fettet materiale. Noen ganger blir talgkjertler tette. Da omdannes talgkjertlene til ømme, røde kuler. Disse kan vokse og videreutvikle seg til små blærer fylt med puss. Akne/kviser er altså betente og pussholdige kjertler. Store kviser kan etterlate seg arr.

Hvilket alternativ er IKKE en vanlig årsak til akne/kviser?

 • Overproduksjon av talg (sebum)
 • Endret avskalling av døde hudceller
 • Oppsamling av bakterier
 • Fet mat
Etter en lang periode hvor man har trodd at mat har liten eller ingen innvirkning på akne, begynner man igjen å tro at kost er av betydning. Særlig raske karbohydrater synes å kunne forverre kviser (sukker). Sjokolade eller fettholdige matslag som "pommes frites" synes altså ikke å høre hjemme blant de verste synderene. Akne skyldes heller ikke dårlig renhold. Faktisk er det slik at det å skrubbe huden for hardt eller rense den med sterke såper eller rensemidler kan gi irritasjon, noe som kan gjøre akne verre. God hudpleie kan være å rense huden en gang daglig med en mild såpe eller ansiktsrens. En bør også være forsiktig med oljebasert makeup, velg heller vannbaserte makeup-produkter. Enkelte produkter er til og med merket som "non-comedogenic" - at de ikke forverrer hudplager fra akne og komedoner/hudorm. Er man sterkt plaget av kviser/akne er det som regel hjelp å finne hos legen. Her kan du lese mer om behandlingen av akne

Hva forårsaker vorter?

 • Virus
 • En bakterie
 • Dårlig hygiene og/eller tette sko/hansker
 • Årsaken ligger i vårt arvemateriale, noen er disponerte
Vorter er harmløse, små utvekster som vi oftest finner på hender, fingre og føtter. De er som regel 4-5 mm store og har en litt knudrete overflate. Alle kan utvikle vorter, men det er skolebarn som er mest utsatt - særlig aldersgruppen 12-15 år. Selv om vortene er harmløse i utgangspunktet, kan de være både irriterende og ubehagelige. Vorter som befinner seg på belastningsflaten under fotsålen eller er utsatt plassert i håndflaten kan de være både ømme og kan kanskje lett rives opp og begynne å blø. Vorter skyldes en virusinfeksjon i huden. Infeksjonen angriper hudcellene og fører til at tykkelsen og grovheten på huden øker der viruset befinner seg. Vorteviruset tilhører gruppen papilloma-virus, og det finnes mer enn 150 forskjellige varianter av dette viruset. Siden det er virus som står bak vorteplagene, kan vorter smitte. Det vanligste er at man ikke smitter andre, men at man sprer smitten på seg selv. Det finnes en lang rekke metoder for fjerning av vorter, men vær klar over at de aller fleste vorter forsvinner av seg selv. Her kan du lese litt om ulike måter å behandle vorter på.

Hvor stor andel av skolebarn plages av atopisk eksem?

 • 1 %
 • 2-3 %
 • 5-10 %
 • 10-20 %
Atopisk eksem er en tilstand med tørr, kløende og betent hud som oppstår hos personer med en følsom hudtype. Man kan si at huden til de som har atopisk eksem er litt lekk; den skjermer ikke like godt mot verden utenfor - og den er heller ikke så god som den burde være til å holde på væske. At huden er utett gir særlig to problemer. Det ene er at irritanter lettere slipper gjennom huden, de aktiverer immunapparatet og kan skape betennelsesreaksjoner. Det andre problemet er at vann og oljer, som egentlig skal holde huden fleksibel, myk og sterk, skylles vekk. Vann og vannbaserte produkter kan forverre dette problemet. Slikt kan skylle bort den siste resten av beskyttende oljer huden produserer selv. Derfor bør de som er plaget av atopisk eksem bruke såper og hudkremer som er tilpasset deres behov. Atopisk eksem rammer særlig små barn, og kalles da barneeksem. 3% av alle spedbarn får atopisk eksem. I skolealder plages så mange som 10-20% av barna her i Norge, mens når vi når voksen alder har de aller fleste vokst av seg denne plagen. Her finner du en detaljert beskrivelse av behandlingen ved atopisk eksem.

Hva forårsaker svettelukt?

 • Hormoner i svetten
 • Bakterier på huden
 • Svetten blir kald og harskner
 • Svetten lukter vondt i utgangspunktet
Svette forekommer normalt som reaksjon på fysisk aktivitet, varme eller sykdom. Svette er viktig for å regulere kroppens temperatur og for å beskytte mot overoppheting. De svettekjertlene som produserer kroppslukt, kalles apokrine svettekjertler. Disse kjertlene finner du i områder rundt hårrøtter, og dermed hovedsakelig i områder på kroppen hvor behåringen er tett - på hodet, under armene og i skrittet. Årsaken til at denne svetten lukter, er at væsken som utskilles av disse kjertlene er fettholdig, og den er derfor energirik og kan benyttes som drivstoff av bakterier som er på huden. Det er denne nedbrytingen av fettstoffene som skaper kroppslukten. Det er stor variasjon i hva som er normal svetteproduksjon, noen svetter mye og lett, andre har liten svetteproduksjon. Er man mye plaget er det viktig å få skiftet de innerste plaggene mot huden hver dag. Det tar litt tid før svette begynner å lukte, og det er særlig fra dag to at plagg begynner å lukte for alvor. Stress kan øke svetteproduksjonen. Dette er også en normal respons, men for eksempel problemer med angst gjør at man lett blir stresset, og økt svetteproduksjon er noe som kan øke stressnivået ytterligere. Her kan du lese om andre behandlingsalternativ ved plagsom svetting.

Her kommer tre fakta-utsagn angående rødming, men det har sneket seg inn litt feilinformasjon. Hvilket alternativ stemmer IKKE?

 • Rødming er vanligst på overdelen av brystet og på halsen
 • Kirurgiske inngrep kan dempe rødming
 • Mørkhudete kan ikke rødme
 • Overgangsalderen kan forårsake økt rødming
Vi rødmer fordi blodårene i huden (kapillærene) utvider seg og tillater mer blod å flyte gjennom, slik at huden blir rød og føles "het". Rødming ses i alle raser, og er like vanlig hos kvinner som hos menn. Plagen er mindre synlig hos mørkhudede, og av den grunn opplever de ikke nødvendigvis dette som et like stort problem. Den prikkende og brennende opplevelsen er like plagsom, uansett hvilken hudfarge man har. Hos de fleste av oss opptrer rødming så sjeldent at vi ikke føler behov for å ofre fenomenet mange tanker. Desverre plages enkelte mye sterkere enn andre. Noen mennesker opplever uttalt rødming, så plagsom at den kan være ødeleggende både sosialt og i yrkessammenheng. Enkelte plages så sterkt at de unngår å møte andre mennesker, selv venner. Selve rødmingen kan behandles direkte, men først må man forsikre seg om at det ikke er en underliggende årsak man heller bør gjøre noe med. Medikamenter, alkohol, overgangsplager eller underliggende sykdom kan være kilden til rødmingen. Her kan du lese mer om behandlingstilbudene ved rødming.

Hva er perioral dermatitt?

 • En hudbetennelse over hele kroppen
 • Utslett rundt munnen
 • Poser under øynene
 • Neglesopp
Perioral dermatitt er et utslett rundt munnen med en fri sone nærmest munnen. Det kan også finnes rundt neseborene og eventuelt rundt øynene. Utslettet består av rød hud og ofte kviseliknende små kuler, og det er som regel unge kvinner som rammes. Forekomsten synes å øke blant menn - noe man tror kan ha sammenheng med endringer i menns bruk av kosmetiske midler. Årsaken til plagen er ikke kjent, men man tror en infeksjon (bakterie eller virus) ligger til grunn.Tilstanden forverres ofte ved bruk av kortisonsalver og -kremer, og det spekuleres i om dette kan være en medvirkende årsak til utslettet. Kosmetika, tannkrem, sollys, varme, vind og hormoner er andre ting som kan ha betydning. Behandling og råd for perioral dermatitt kan du lese mer om her.