rastløse ben

Illustrasjonsfoto: Colourbox

I følge en artikkel i British Medical Journal er rastløse bein en tilstand som er underdiagnosert og dermed også ofte ubehandlet, selv om det finnes behandling for det.

  • Publisert: 15.05.2007

Ferske fremskritt vedrørende underliggende sykdomsmekanismer og nye behandlingsmetoder synes ikke å være vidt kjent, skriver forfatterne av artikkelen1Medcalf P, Bhatia KP. Restless legs syndrome. BMJ 2006; 333: 457-8. BMJ.

Rastløse ben oppstår hos 10-15 prosent av hvite voksne, litt oftere hos kvinner enn hos menn. Syndromet kjennetegnes ved en ubehagelig, kriblende følelse i leggene, og en uimotståelig trang til å røre på beina. Å bevege beina gir en midlertidig bedring.

En fjerdedel har jernmangel

Omtrent en fjerdedel av de som lider av rastløse bein, har jernmangel. Mangelen på jern er proporsjonal med alvorligheten av symptomene.

Ett viktig første skritt i behandlingen av sykdommen, er å påvise sykdommen, skriver artikkelforfatterne. Deretter bør man undersøke jernstatusen og behandle dersom det foreligger jernmangel. Koffein kan forverre symptomene og bør unngåes - spesielt om kvelden.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Rastløse bein

Personer med denne tilstanden opplever episoder med plagsom ubehag og kribling i ...

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.