UTGIVER AV

 

Jeg er helsepersonell

rastløse ben

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Ifølge en artikkel i British Medical Journal er rastløse bein en tilstand som er underdiagnosert og dermed også ofte ubehandlet, selv om det finnes behandling for det.

  • Sist endret: 20.10.2009

Ferske fremskritt vedrørende underliggende sykdomsmekanismer og nye behandlingsmetoder synes ikke å være vidt kjent, skriver forfatterne av artikkelen1Medcalf P, Bhatia KP. Restless legs syndrome. BMJ 2006; 333: 457-8. BMJ.

Rastløse ben oppstår hos 10-15 prosent av hvite voksne, litt oftere hos kvinner enn hos menn. Syndromet kjennetegnes ved en ubehagelig, kriblende følelse i leggene, og en uimotståelig trang til å røre på beina. Å bevege beina gir en midlertidig bedring.

En fjerdedel har jernmangel

Omtrent en fjerdedel av de som lider av rastløse bein, har jernmangel. Mangelen på jern er proporsjonal med alvorligheten av symptomene.

Ett viktig første skritt i behandlingen av sykdommen, er å påvise sykdommen, skriver artikkelforfatterne. Deretter bør man undersøke jernstatusen og behandle dersom det foreligger jernmangel. Koffein kan forverre symptomene og bør unngåes - spesielt om kvelden.