UTGIVER AV

 

Jeg er helsepersonell

Blomster-Finn

Annonse fra Pfizer

Rundt 30 prosent av Norges befolkning lider av kroniske smerter.

  • Publisert: 06.12.2016
Annonse fra Pfizer

Finn Scjhøll ble tydelig hemmet i sitt daglig virke som blomsterdekoratør da han ble påført smerte med smertestimulator.

- Det er nesten som å ha ferie når smertene slipper!

Kundene i blomsterbutikken møter en annen Finn Schjøll (68) enn han de kjenner. I denne videoen får han påført smerte med en smertestimulator, og når intensiteten øker, blir han tydelig påvirket både fysisk og psykisk.

I videoen over blir smerte-intensiteten skrudd opp to ganger, sist når Schjøll betjener en kunde. Han klarer knapt å konsentrere seg. Les mer om smerter.

- Dette påvirket meg på to måter. Først og fremst fysisk. Men også psykisk. Jeg fikk ikke gjort noe for kunden. En umulig situasjon, sier 68-åringen.

For Scjhøll var smerten midlertidig, den kunne skrus av. Slik er det slett ikke for alle. Rundt 30 prosent av Norges befolkning lider av kronisk smerter. Er du en av dem?

Nevropatisk smerte - Pfizer

Annonseinnhold fra Pfizer

Kronisk smerte er smerte som varer i mer enn tre til seks måneder. Hvis du opplever dette bør du oppsøke lege. Tre gode tips til hvordan du og legen snakker bedre sammen.

Det finnes ulike typer smerte. Vanlig smerte har den funksjonen at den varsler om mulig skade i kroppen. Det er den smerten du får om du faller, blir slått, kutter eller brenner deg. Dette er ikke tilfelle ved nevropatisk smerte, som er kjent for å være mer intens og plagsom for den det gjelder.

Nevropatisk smerte er smerte som oppstår på grunn av skade i nerver eller hjerne. Nevropatisk smerte kalles også den ”mystiske eller uforklarlige smerten”, fordi det kan være vanskelig å forstå årsaken til smerten. Nevropatisk smerte kan oppstå som ledsagersymptomer til kroniske tilstander som diabetes, rygg-ben-hofteproblemer, kreft, Multippel sklerose (MS) osv. Nevropatisk smerte kan oppstå som senfølger etter operasjoner. Les mer om Årsakene til nevropatisk smerte.

Merker du en stikkende følelse i føttene, kribling i bena eller at det brenner i armene? Dette kan være nevropatisk smerte. Det kan være vanskelig å beskrive nevropatisk smerte, her er noen typiske kjennetegn på hvordan det kan oppleves:

  • Brennende
  • Isende
  • Stikkende
  • Kriblende
  • Støtlignende

Dersom du opplever slike smerter, kan det være lurt å oppsøke en lege. Vær så presis du klarer i beskrivelsen av smertene. Jo tydeligere du er, jo enklere er det for legen å stille riktig diagnose og forskrive riktig behandling. Tre gode tips til hvordan du og legen snakker bedre sammen.

Nevropatisk smerte - Pfizer

Annonseinnhold fra Pfizer