Oppgi første dag i siste menstruasjon

Beregnet termin  
Svangerskapsuke  
Tid til fødsel  
Befruktningsdato  
Start Slutt Varighet Hyppighet

Svangerskapskvalme er plagsomt, men en normal og svært hyppig plage. Tilstanden medfører svært sjelden noen alvorlig påvirkning av den gravides generelle helse.

  • Sist endret: 07.05.2013
  • Sist revidert: 07.05.2013

Hva er svangerskapskvalme?

Dersom tilstanden blir så alvorlig at den påvirker din allmenntilstand, kalles det på legespråket hyperemesis gravidarum. Denne tilstanden kjennetegnes ved så kraftig kvalme og brekninger at den gravide blir i generelt dårlig form. Plagene kan være så uttalte at du verken får i deg mat eller drikke, og følgene kan være avmagring og uttørking.

Vanlig, normal svangerskapskvalme begynner som regel i svangerskapsuke 3-4, det vil si 2-3 uker etter første uteblitte menstruasjon. Plagene vil hos mange øke fram mot uke 9-10, og deretter avta og gradvis forsvinne. I perioden mellom uke 12 til uke 15 forsvinner plagene helt hos de fleste. Men i noen tilfeller kan kvalmen vedvare over i de siste delene av svangerskapet. Det typiske er at kvalmen er særlig plagsom om morgenen, men dette varierer og noen plages på andre tider av døgnet. Ofte kan kvalmen være ledsaget av en viss tretthet, og det er ikke uvanlig at graden av plager varierer fra dag til dag.

Vanlig svangerskapskvalme rammer 70-85% av alle gravide i varierende grad, mens hyperemesis gravidarum kun rammer omtrent 1%.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Lite virker mot morgenkvalme

Det finnes ingen kur mot svangerskapskvalme. Det viser en undersøkelse fra Cochrane ...

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.