TERMIN-
kalkulator
RIETELLER

Oppgi første dag i siste menstruasjon

Beregnet termin  
Svangerskapsuke  
Tid til fødsel  
Befruktningsdato  
Start Slutt Varighet Hyppighet

Jeg er helsepersonell

fødsel, nyfødt

Illustrasjonsfoto

En normal vaginal fødsel starter av seg selv og gir som resultat et nyfødt barn og utstøting av morkaken.

  • Sist endret: 21.02.2014
  • Sist revidert: 21.02.2014

Det skilles mellom tre stadier av fødselen:

  • Åpningsfasen. Livmoren begynner å trekke seg sammen og presser det ufødte barnet mot fødselsåpningen (livmorhalsen). Muskelsammentrekningene -riene - fører til at livmorhalsen begynner å åpne seg.
  • Utdrivningsfasen. Livmorhalsen er nå helt åpen og klar for at barnet kan passere gjennom. Pressrier presser barnet ned gjennom morens bekken og ut gjennom skjedeåpningen.
  • Etterbyrdsfasen. Livmoren kvitter seg med morkaken, og fødselen er da over.

De første tegnene

Rier

Det er flere tegn på at en fødsel nærmer seg. Det første tegnet på en normal fødsel er sammentrekninger i livmorens muskler. I starten oppleves disse sammentrekningene som uregelmessige utbrudd av alminnelige mageplager eller ryggsmerter. Etter som fødselen nærmer seg, blir sammentrekningene mer regelmessige og det går kortere tid mellom dem.

Kynnere

Sammentrekninger er dog ikke noe sikkert tegn på at fødselen har startet. Gjennom hele svangerskapet har livmoren "øvd" seg med å stramme musklene. Disse sammentrekningene betegnes kynnere. Noen gravide merker kynnere forholdsvis tidlig i svangerskapet, men for de fleste blir de merkbare først de siste ukene av svangerskapet. Om du merker sammentrekninger som ikke er ledsaget av andre tegn på fødsel, og de heller ikke øker i intensitet, er det etter all sannsynlighet ingen fødsel som er på gang.

"Tegning" og avgang av fostervann

Når fødselen starter, vil en slimpropp som utgjør en barriere mellom skjeden og livmorhulen med fosteret, presses ut. Det viser seg i form av en beskjeden slimete blødning, en såkalt "tegning". Et annet tegn på fødsel er at hinnene som omslutter fostervannet med fosteret, brister. Når det skjer, merkes det som en sildring av blank væske fra skjeden, eller noen ganger som en plutselig kraftig væskeuttømning. Det er "fostervannet som går". Når det skjer, bør man ta kontakt med fødeavdelingen, og du kan forberede deg på å dra. På sykehuset vil jordmor og/eller lege gjøre en underlivsundersøkelse for å bedømme

  • hvor langt fødselen er kommet
  • fosterets leie
  • om fosterlyden (hvor fort hjertet slår) er tilfredsstillende.