TERMIN-
kalkulator
RIETELLER

Oppgi første dag i siste menstruasjon

Beregnet termin  
Svangerskapsuke  
Tid til fødsel  
Befruktningsdato  
Start Slutt Varighet Hyppighet

Jeg er helsepersonell

Noen ganger når ikke det befruktede egget ned til livmoren, men starter å vokse utenfor livmoren, oftest i egglederen. Det kan utvikle seg til en farlig situasjon.

  • Sist endret: 06.01.2015
  • Sist revidert: 06.01.2015

Hva er svangerskap utenfor livmoren?

No title

Ved et svangerskap utenfor livmoren slår det befruktede egget seg ned utenfor livmorhulen. Egget kan være i eggledere (95%), eggstokker, livmorhals eller i sjeldne tilfeller i bukhulen. Det befruktede egget kan den første tiden vokse "normalt" utenfor livmoren. I mange tilfeller skjer dette i egglederen. Dette er en trang tube som etter hvert vil sprenges ut som en følge av fostervekst.

Typiske plager ved denne tilstanden er uteblitt menstruasjon, underlivssmerte og sparsom blødning fra skjeden. Smerte er hovedsymptomet og kan være tydelig også uten at egglederen sprekker. Smerten sitter vanligvis på den siden der graviditeten finnes, og den kan stråle opp i skulderen. Ved oppsprekking av egglederen kan smertene bli svært intense, og pasienten kan gå i sjokk. De aller fleste har også blødning, varierende fra blodfarget utflod til kraftig blødning.

Graviditetssymptomer som kvalme og spreng i brystene er vanligvis lite fremtredende. Symptomene debuterer fire til ni uker etter siste menstruasjon. Enkelte er ikke klar over at de er gravide.

En regner at ca. 1-2% av alle svangerskap er svangerskap utenfor livmoren.