UTGIVER AV

 

Jeg er helsepersonell

kjøtt,ost,mat.jpg

Kjøtt, ost og melk er gode kilder til vitamin B12.

Mangel på vitamin B12 kan skyldes utilstrekkelig inntak via kostholdet, eller redusert opptak av vitamin B12 fra tarmen. Denne tilstanden kan være vanskelig å oppdage, fordi den ofte er uten symptomer.

  • Sist endret: 26.08.2015
  • Sist revidert: 26.08.2015

Hva er vitamin B12?

Vitamin B12 - kobalamin - er et vitamin som er livsnødvendig og viktig for normal nervefunksjon og dannelse av blodceller (særlig røde blodlegemer og noen hvite blodlegemer). Vitaminet kan ikke lages i kroppen og må derfor tilføres gjennom kosten.

Kjøtt, fisk, sjømat, egg og melkeprodukter - utgjør den eneste kostholdskilden for vitamin B12. Vanlig vestlig kost tilfører oss ca. 5-7 (eller mer) mikrogram kobalamin per dag, mens kroppens behov er ca. 6-9 mikrogram per dag. De samlede lagrene i kroppen av kobalaminer er 2-5 milligram (2000-5000 mikrogram)Følgelig tar det som regel år før det oppstår mangel på vitamin B12 selv om man får i seg mindre enn det daglige behovet.

Fordøyelsen av vitamin B12 starter i magesekken der magesyren spiller en viktig rolle for å frigjøre vitaminet fra kosten. Vitamin B12 bindes til "Intrinsic factor" (IF), et protein som er laget i slimhinnen i magesekken. Først etter at vitamin B12 og IF er bundet sammen, kan stoffet tas opp i kroppen, noe som skjer i nedre del av tynntarmen (ileum).