UTGIVER AV

 

Jeg er helsepersonell

eldre dame,trist,sliten,trøtt.jpg

Illustrasjonsfoto

Waldenstrøms makroglobulinemi er en sjelden kreftsykdom i en bestemt type lymfeceller (B-lymfocytter).

  • Sist endret: 30.12.2013
  • Sist revidert: 30.12.2013

Hva er Waldenstrøms makroglobulinemi?

Waldenstrøms makroglobulinemi er en kreftsykdom i en bestemt type lymfeceller (B-lymfocytter). Den er karakterisert ved at disse cellene produserer store mengder av et protein (ulike betegnelser brukes - monoklonalt protein, makroglobulin, M-komponent, immunglobulin, IgM) som finnes i blodet. På grunn av de store mengdene med makroglobulin som strømmer ut i blodet, blir blodet tykt og seig, hyperviskøst.

Tilstanden er preget av to sykdomsbilder:

  • Det seige blodet (hyperviskositetssyndrom). Hyperviskositeten gjør at blodet sirkulerer dårlig og at små blodårer kan tilstoppes. I tillegg kommer at det unormale proteinet kan utløse reaksjoner i immunsystemet som kan gi nervesmerter, forstyrrelser i blodlevringssystemet (koagulasjonssystemet) og en lang rekke andre fenomener.
  • Overvekst av kreftceller i beinmargen, milten, leveren, lymfeknutene, magetarmkanalen, nyrene, huden, øynene og hjernen. Ofte er milt og lever kraftig forstørret.

Waldenstrøms makroglobulinemi er en sjelden tilstand med færre enn 1 nytt tilfelle per 100.000 personer per år. Den er en sykdom som vanligvis rammer eldre personer i 60- og 70-årene.