UTGIVER AV

 

Jeg er helsepersonell

Helvetesild er et smertefullt utslett som forårsakes av varicella-zoster virus, det samme viruset som forårsaker vannkopper.

  • Sist endret: 31.12.2015

Hva er helvetesild?

Herpes zoster 2

Helvetesild

Helvetesild er et smertefullt utslett som forårsakes av vannkoppeviruset, varicella-zoster virus (VZV). Sykdommen kalles herpes zoster på fagspråket.

Sykdommen starter ofte med lette allmennsymptomer som hodepine, lysskyhet og sykdomsfølelse i noen dager. Deretter merker man ubehag i et avgrenset hudområde i form av kløe, prikking, svie eller smerter. Hudområdet er avgrenset til et mindre område enten i venstre eller høyre kroppshalvdel. Oftest foregår dette i brystkasseregionen, men noen får utslettet på halsen, i ansiktet eller ut i armer eller ben.

Vanligvis kommer det i løpet av ca. 3-6 dager etter at smerten/ubehaget startet, et utslett med små blemmer i det aktuelle området. Etter hvert kan blemmene bli fylt med puss, og det kan blø litt inne i blemmene. Til slutt dannes det skorper på utslettet, og når disse faller av, kan det dannes arr eller oppstå pigmentforandringer. Smertene varierer mye fra person til person, men kan bli sterke. Som oftest når smertene sitt maksimum i løpet av 1 uke, for deretter å dabbe av, men dette varierer også. Noen kan ha smerter i ukesvis. Dersom smerten vedvarer mer enn 3 måneder, kalles tilstanden postherpetisk nevralgi.

Helvetesild rammer ca. 10-30% av befolkningen i løpet av livet. Sykdommen kan forekomme i alle aldersgrupper, men er relativt sjelden hos unge mennesker, og hyppigheten stiger raskt med alderen. De fleste tilfeller er hos personer over 60 år.