UTGIVER AV

 

Jeg er helsepersonell

Gallestein dannes i galleblæra. Hos 80% medfører dette ingen problemer, men for de resterende kan det føre til gallesteinsanfall og komplikasjoner som betennelse i galleblæra.

  • Sist endret: 11.09.2014
  • Sist revidert: 11.09.2014

Hva er gallesteinsykdom?

Galleblære - med stein

Galleblære med stein

Gallesteinsykdom er en sykdom som skyldes stein i galleblæra eller gallegangene. Gallestein kan gi anfall av milde til kraftige smerter i øvre høyre del av magen, eventuelt med utstråling til ryggen og gjerne opp til høyre skulder. Pasienten har vanskelig for å sitte eller holde seg i ro under anfallet, og pasienten er som regel kvalm. Smertene kommer ofte etter måltid, og de varer i opptil flere timer.

Pasienter med akutt kolecystitt, betennelse av galleblæra forårsaket av stein, har i tillegg feber og redusert allmenntilstand. Ved tilstopping av gallegangen kan det etter hvert utvikle seg gulsott (gulfarging av huden), avføringen blir lys/hvit og urinen mørk.

gallestein

Gallestein er tre ganger vanligere blant kvinner enn blant menn. 5% av alle 25-åringer har stein i galleblæra, mens forekomsten er 40% blant 75-åringer. Bare ca. 20% av disse har symptomgivende sykdom