UTGIVER AV

 

Jeg er helsepersonell

Føflekkreft eller malingt melanom skriver seg fra hudens pigmentceller, melanocyttene.

  • Sist endret: 02.05.2014
  • Sist revidert: 02.05.2014

Føflekkreft betegnes også ondartet føflekksvulst eller malingt melanom. Navnet melanom brukes fordi svulsten har sitt utspring i hudens pigmentceller (melanocytter), som danner det brune pigmentstoffet melanin. Pigmentcellene ligger i overhuden, av og til også i lærhuden. De kan være jevnt fordelt eller ligge tett sammen som føflekker. Vi har alle mange føflekker, men de aller fleste av disse betyr ingen risiko for kreft. Føflekkreft kan oppstå i normal hud, men noen begynner også i føflekker. Kreftformen kan oppstå alle steder på kroppen, men det vanligste er på leggen hos kvinner og på ryggen hos menn. Føflekkreft er den alvorligste hudkreftformen, fordi den kan spre seg til andre organer.

Forekomsten øker med økende alder, men i forhold til andre kreftformer er det relativt mange unge voksne som rammes. Føflekkreft er uhyre sjelden før puberteten.

Det finnes fire hovedtyper av føflekkreft. Den vanligste kalles overflatisk spredende melanom , og utgjør 60-70 prosent av alle tilfellene. Det er denne typen som i størst grad er knyttet til solforbrenninger og ultrafiolett stråling. Andre typer er nodulært melanom (knutet melanom), lentigomaligna melanom og akrolentiginøst melanom.