UTGIVER AV

 

Jeg er helsepersonell

magesmerter2.jpg

Illustrasjonsfoto

En akutt betennelse i bukspyttkjertelen, akutt pankreatitt, skyldes i de fleste tilfeller en gallestein som stenger av utførselsgangen til kjertelen eller alkoholmisbruk. En slik betennelse kan bli livstruende.

  • Sist endret: 14.01.2015
  • Sist revidert: 14.01.2015

Hva er akutt betennelse i bukspyttkjertelen?

No title

Bukspyttkjertelen (pankreas) ligger i midtre, øvre del av bukhulen baktil mot ryggen. Kjertelen har to hovedfunksjoner:

  1. Eksokrin funksjon. Bukspyttkjertelen produserer enzymer (proteiner) som skilles ut i tarmen via bukspyttkjertelgangen som i sin nedre del løper sammen med gallegangen. Enzymene har en sentral rolle i fordøyelsen, de deltar i nedbrytningen av føden i tarmen og spalter både proteiner, karbohydrater og fett. I tillegg produserer bukspyttkjertelen bikarbonat som nøytraliserer syren fra magesekken i tolvfingertarmen.
  2. Endokrin funksjon. Bukspyttkjertelen produserer hormonet insulin som skilles ut i blodet og som regulerer sukkeromsetningen i blodet og kroppen.

Akutt betennelse i bukspyttkjertelen er karakterisert ved smerter i øvre del av bukhulen og forhøyede verdier av bukspyttkjertelenzymer i blod og urin. Tilstanden kan være en enkeltstående hendelse eller tilbakevendende. Det kan være ulike årsaker til sykdommen. Akutt bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt) kan variere i alvorlighetsgrad fra mild til alvorlig. Ca. 15-25% utvikler en livstruende tilstand, men dødeligheten er i dag lavere enn tidligere.

Tall på forekomst varierer fra 5,4 per 100.000 til 79,8 per 100.000 per år. Variasjonen skyldes ulike diagnostiske kriterier, geografiske faktorer og endringer over tid. Forekomsten er stigende, dels som følge av bedret diagnostikk og dels som følge av høyere forekomst av risikofaktorer, f.eks. alkoholkonsum.