UTGIVER AV

 

Jeg er helsepersonell

Eldre på tur

Illustrasjonsfoto

Artrose kan ramme ethvert ledd i kroppen og finnes hyppigst i nakken, ryggen, hofteleddene og knærne. Årsaken til artrose er ukjent, men alder spiller en vesentlig rolle i utviklingen av denne tilstanden.

  • Sist endret: 26.07.2013
  • Sist revidert: 26.07.2013

Artrose er en kronisk leddsykdom som tiltar med tiden. Den starter med tap av brusken som dekker og beskytter beinendene som møtes i leddet. Uten denne beskyttende bruskflaten vil bein gnisse mot bein, forårsake irritasjon og betennelse. Resultatet blir smerte og stivhet i leddet og ofte smerte også i omgivende muskler og leddbånd.

Øvelser og fysisk aktivitet er en viktig del av behandlingen

Artrose kan ikke helbredes, men mye kan gjøres for å bremse utviklingen av tilstanden, minske smertene og opprettholde og bedre funksjonen. Selv om trening er det siste du tenker på når leddene er stive og smertefulle, så er nettopp trening det som skal til for å lindre smerter og stivhet og bevare bevegeligheten i leddene. Trening styrker også musklene og bedrer bøyeevnen, balansen og den generelle helsen - og kan bidra til å holde vekten under kontroll. Overvekt er nemlig sterkt knyttet til artrose.

Treningen bør inneholde aktiviteter som bedrer bevegeligheten, muskelstyrken og utholdenheten. Hent gjerne inn råd fra lege, fysioterapeut eller annet helsepersonell med erfaring i behandling av artrose. De anbefalte aktivitetene vil avhenge av hvilke ledd som er slitt, graden av smerter, hvor sprek du er og eventuelle andre sykdommer du måtte ha.