UTGIVER AV

 

Jeg er helsepersonell

Avfallsstoffer fra kjemiske prosesser i kroppen transporteres med blodet til nyrene, hvor de filtreres ut av blodet og skilles ut sammen med vann i urinen.

  • Sist endret: 25.03.2014
  • Sist revidert: 25.03.2014

Næringsstoffer og avfallsstoffer

Næring og energi

Kroppen vår er som en fabrikk som inneholder et stort antall maskiner, og som behøver energi for å kunne fungere godt sammen. Energien kommer fra maten vi spiser. Gjennom fordøyelsen brytes maten ned til energiholdige stoffer som passerer over i blodstrømmen. Via blodet kommer disse næringsstoffene rundt i kroppen og de tas opp av kroppens celler. I cellene inngår næringsstoffene i kjemiske reaksjoner som frigjør deres energi.

Avfallsstoffer

No title

Ettersom næringsstoffene og energien brukes opp, dannes kjemiske avfallsstoffer i kroppens celler og i leveren spesielt. Disse avfallsstoffene må fjernes, ellers vil en opphopning av avfallsstoffene forgifte cellen. Avfallsstoffene transporteres via blodet til de to nyrene. I nyrene filtreres de ut av blodet og sammen med vann skilles de ut i urinen. Av denne grunn er produksjon og utskillelse av urin livsnødvendige funksjoner.