UTGIVER AV

 

Jeg er helsepersonell

hodepine, smerte,vondt,syk.jpg

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Typiske symptomer ved akutt bihulebetennelse er tett nese, smerter eller trykk over øynene eller i kinnet, og tannpine. I noen tilfeller kan man også ha feber og generelt føle seg i dårlig form.

  • Sist endret: 19.10.2015
  • Sist revidert: 19.10.2015

Hva er bihulebetennelse?

Det er flere hulrom i ansiktsskjelettet som har åpning til nesen. Disse hulrommene kalles bihuler og er kledt med slimhinne slik som i nesen. Vi skiller mellom kjeve-bihulene (maxillarsinus), panne-bihulene (frontalsinus), og et par mindre bihuler som befinner seg ved neseroten (etmoidalsinus og sfenoidalsinus).

No title

Bihulebetennelse er en betennelse i slimhinnen i disse hulrommene. Ved vanlig forkjølelse, er det ofte samtidig betennelse i slimhinnen i nesen og i bihulene. Ikke alle merker noe særlig til betennelsen i bihulene. Dersom utførselsgangen fra bihulene tettes til, vil trykket inne i bihulen øke og det oppstår smerter.

Vi vet at mange får behandling med antibiotika når de har smerter fra bihulene. Dette er ikke alltid korrekt behandling. De aller fleste infeksjoner i bihulene er virusinfeksjoner. Og som kjent hjelper ikke antibiotika mot virus. Studier har vist at bare 0,5-2% av alle som er forkjølet, får bihulebetennelse med bakterier. Da kan man ha nytte av antibiotika.

Hos de minste barna er ikke alle bihulene ferdig utviklet, slik at forløpet av sykdommen kan være litt annerledes enn hos voksne. Tidligere trodde man at barn ikke kunne få bihulebetennelser, men ny kunnskap viser at det ikke er helt uvanlig - men som hos voksne, nesten alle tilfeller er forårsaket av virus. Kvinner rammes dobbelt så hyppig som menn, og infeksjonen er hyppigst om vinteren.