UTGIVER AV

 

Jeg er helsepersonell

Glasslegemet (corpus vitreum) er den geléliknende, klare massen som befinner seg mellom øyets linse og netthinnen. Blødning her kan disponere for netthinneløsning.

  • Sist endret: 05.12.2013
  • Sist revidert: 05.12.2013

Hva er blødning i øyets glasslegeme?

No title
No title

Glasslegemet (corpus vitreum) er den geléliknende, klare massen som befinner seg mellom øyets linse og netthinnen. Denne massen utgjør 80% av øyets totale volum og bidrar til å gi øyet dets kuleform. Glasslegemet er festet til omliggende strukturer, blant annet netthinnen, med bindevevstråder. Strekk og drag i disse trådene kan forårsake blødning og netthinneløsning.

Blødning i øyets glasslegeme kan være en direkte følge av rifter i netthinnen eller nydannelse av små blodkar i netthinnen, eller den kan skyldes blødning fra eksisterende blodkar i dette området. Omfanget av en slik blødning kan variere i omfang fra beskjedent til betydelig og kan gi fra bagatellmessige synsforstyrrelser til svært nedsatt syn. Påvirkningen av synet avhenger av uklarhetenes omfang og tetthet.

Tilstanden er ikke helt uvanlig. Forekomsten av blødning i øyets glasslegeme avhenger av forekomsten av den underliggende sykdom. Blant voksne er øyeskade ved diabetes mellitus (proliferativ diabetisk retinopati) den hyppigste årsak til corpus vitreum blødning og utgjør ca. 20% av alle slike tilfeller i Sverige. Den hyppigste årsaken til corpus vitreum blødning blant unge mennesker er skade.