UTGIVER AV

 

Jeg er helsepersonell

Øyet består av flere lag med vev. Synsinntrykk passerer gjennom hornhinnen, fremre øyekammer, linsen, glasslegemet og de oppfattes i netthinnen. Der omgjøres de til nervesignaler som går til øyesenteret bak i hjernen.

  • Sist endret: 12.12.2013
  • Sist revidert: 12.12.2013

Øyet er det organet i kroppen som gjør det mulig for oss å oppfatte bilder. Det er kuleformet og har en diameter på omtrent 25 mm. Øyet består av tre vevslag som ligger utenpå hverandre: Et ytre lag (tunica fibrosa), et midtre lag (tunica vasculosa) og et indre lag (tunica interna). I midten av øyet, omgitt av bindevevshinnene, ligger glasslegemet (3 på figuren). Dette er en gjennomsiktig, geléaktig masse som utfyller rommet mellom linsen og netthinnen, retina. Denne massen og senehinnens (skleras) stivhet, samt at det er noe større trykk inne i øyet enn utenfor, gjør øyet kuleformet.

Øyets ytre bindevevslag

Øyets ytre bindevevslag omfatter senehinnen (sklera) og hornhinnen (kornea). Sklera er det som ses som det hvite i øyet. Den består for det meste av et kompakt og solid lag av bindevev. På den delen av øyet som vender ut, er sklera kledd med en tynn gjennomsiktig hinne, bindehinnen (konjunktiva). Denne kler også innsiden av øyelokkene. Fortil på øyet finner vi hornhinnen.