medisiner.jpg

Illustrasjonsfoto

Høyt blodtrykk behandles med livsstilsendringer og eventuelt blodtrykkssenkende legemidler. Det finnes ulike typer blodtrykksmidler.

  • Sist endret: 21.12.2012
  • Sist revidert: 21.12.2012

Skadevirkninger av høyt blodtrykk

Høyt blodtrykk, hypertensjon, betyr at trykket i kroppens pulsårer er høyere enn det som defineres som normalt. Vanligvis er ikke høyt blodtrykk noen akutt tilstand. Dersom trykket ikke er svært forhøyet, er det som regel ingen symptomer. Likevel er høyt blodtrykk svært ugunstig for kroppen.

No title

Høyt blodtrykk aksellererer åreforkalkningen, aterosklerosen i pulsårene (arteriene). Skadevirkningene skjer i det stille gjennom mange år inntil konsekvensene plutselig oppstår, f.eks i form av hjerteinfarkt eller hjerneslag. Høyt blodtrykk er et av de største helsemessige problemene i den vestlige verden i dag, og det er nært knyttet opp mot såkalte livsstilssykdommer som f.eks diabetes og fedme. Ubehandlet gir høyt blodtrykk økt risiko for alvorlig og livstruende sykdom, noe som medfører redusert livskvalitet og forkortede leveutsikter.

Heldigvis er det mange tiltak som kan motvirke de skadelige effektene høyt blodtrykk har på kroppen. Ofte er det nødvendig å bruke medisiner som senker trykket. Enda viktigere er imidlertid de tiltakene du gjør selv. For enkelte kan det være nødvendig med vesentlige livsstilsendringer.

Ettersom de fleste med høyt blodtrykk ikke har noen symptomer og føler seg friske, kan det ofte være vanskelig å motivere seg for behandling og livsstilsendringer. Da er det viktig å tenke på at belønningen ikke bare er utsikter for et lengre liv, men også bedret livskvalitet.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Vanndrivende

Vanndrivende medisiner (diuretika) øker utskillelsen av vann og salt gjennom ...

ACE-hemmere

ACE-hemmere brukes i behandlingen av høyt blodtrykk og hjertesvikt....

Angiotensin2-blokkere

Angiotensin 2-blokkere virker som ACE-hemmerne ved å senke blodtrykket og dempe ...

Betablokkere

Betablokkere brukes mot en rekke tilstander som høyt blodtrykk, hjertesvikt, angina ...

Betablokkere har dårlig effekt

Over 300 000 nordmenn behandles med betablokkere. Mange av disse ville hatt bedre ...

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.