måle blodtrykk

Illustrasjonsfoto

Blodtrykk angis med to tall atskilt av en skråstrek. Høyt blodtrykk, hypertensjon, antas å være resultatet av et samspill av mange faktorer.

  • Sist endret: 21.12.2012
  • Sist revidert: 21.12.2012

Hva er høyt blodtrykk?

Høyt blodtrykk (hypertensjon) betyr at trykket i kroppens pulsårer er høyere enn det som defineres som normalt. Høyt blodtrykk regnes ikke som en sykdom i seg selv, men er en belastende faktor for hjertet, og medfører en risiko på lang sikt for utvikling av blant annet hjerneslag og hjerteinfarkt.

Blodtrykk angis med to tall atskilt av en skråstrek. Overtrykket er trykket i pulsårene (arteriene og arteriolene) når hjertet trekker seg sammen - det systoliske trykket. Undertrykket er trykket i pulsåren mellom hjerteslagene - det diastoliske trykket. Et blodtrykk på 150/90 betyr altså at trykket er 150 på det høyeste, og 90 på det laveste. Blodtrykket måles i millimeter kvikksølv (mmHg).

Høyt blodtrykk gir vanligvis ingen symptomer. Ved meget høye trykk, noe som er sjeldent, kan man imidlertid oppleve svimmelhet og hodepine.

Forhøyet blodtrykk er en svært vanlig tilstand. Flere hundretusener personer behandles med blodtrykksenkende medisiner i Norge.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Nye funn om blodtrykk

Forskerne bak to nye studier publisert i The Lancet hevder at høye topper i ...

24-timers ambulatorisk blodtrykksmåling

Som ledd i utredningen av høyt blodtrykk, eller i oppfølgingen av høyt blodtrykk, ...

Betablokkere har dårlig effekt

Over 300 000 nordmenn behandles med betablokkere. Mange av disse ville hatt bedre ...

Blodtrykk

Under svangerskapet er blodtrykket hos de aller fleste ganske lavt....

Blodtrykket

Blodtrykket er det trykket som blodet utøver mot veggen i blodkarene, når det ...

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.