injeksjon, sprøyte.jpg

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Allergisk sjokk eller anafylaksi er en akutt og livstruende allergisk reaksjon. Den kan gi alvorlige pustevansker og brått sviktende sirkulasjon. Med rask og riktig behandling vil mer enn 99% overleve.

  • Sist endret: 20.02.2012

Hva er allergisk sjokk?

Allergisk sjokk, kalles også anafylaktisk sjokk, er den sterkeste allergireaksjonen man kan oppleve etter å ha blitt utsatt for (eksponert for) noe man er allergisk mot. Denne voldsomme immunreaksjonen skjer ved at det stoffet du reagerer på, bindes til en type celler i kroppen som kalles mastceller, og ødelegger disse. Fra de ødelagte mastcellene lekker det ut en rekke stoffer som er opphavet til de kraftige reaksjonene.

Konsekvensene er at det lekker væske fra blodårene ut i vevet utenfor blodårene og kraftige betennelsesreaksjoner oppstår. Dette ser en ved at hud og slimhinner hovner opp, det samler seg væske under huden, rundt øyne og andre steder. Etter hvert kan det bli så lite blodvæske i årene at også blodsirkulasjonen svikter. Vedkommende går i sjokk.

De fleste organer i kroppen rammes av den allergiske reaksjonen, men det er særlig virkningene på blodomløpet (sirkulasjonen) og luftveiene som er skyld i den livstruende situasjonen. Hevelse av slimhinner fører til at det blir trangt i luftveiene. Både sviktende blodomløp og trange luftveier kan føre til pustevansker og kvelningsfornemmelse.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Allergi mot insektgift

Allergi mot insektsgift kan variere fra plagsomt til livstruende....

Allergi, akutt, alvorlig

En alvorlig allergisk reaksjon kan føre til sjokk og livstruende pustevansker....

Insektstikk

De fleste reaksjoner på insektstikk er milde.

Matvareintoleranse og matvareallergi

Matvareintoleranse er en unormal reaksjon på inntak av en eller flere matvarer, ...

Mygg, knott og sviknott

Selv om mygg, knott og sviknott i Norge ikke er kjent for å overføre farlige ...

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.