kjøtt,ost,mat.jpg

Kjøtt, ost og melk er gode kilder til vitamin B12.

Mangel på vitamin B12 kan skyldes utilstrekkelig inntak via kostholdet, eller redusert opptak av vitamin B12 fra tarmen. Denne tilstanden kan være vanskelig å oppdage, fordi den ofte er uten symptomer.

  • Sist endret: 20.03.2013
  • Sist revidert: 20.03.2013

Hva er vitamin B12?

Vitamin B12 - kobalamin - er et vitamin som er livsnødvendig og viktig for normal nervefunksjon og dannelse av blodceller (særlig røde blodlegemer og noen hvite blodlegemer). Vitaminet kan ikke lages i kroppen og må derfor tilføres gjennom kosten.

Dyreprodukter - kjøtt og melkeprodukter - utgjør den eneste kostholdskilden for vitamin B12. Vanlig vestlig kost tilfører oss ca. 5-7 (eller mer) mikrogram kobalamin per dag, mens kroppens behov er ca. 6-9 mikrogram per dag. De samlede lagrene i kroppen av kobalaminer er 2-5 milligram (2000-5000 mikrogram)Følgelig tar det som regel år før det oppstår mangel på vitamin B12 selv om man ikke får i seg vitaminet, eller om tarmen ikke suger opp det som blir tilført.

Fordøyelsen av vitamin B12 starter i magesekken der magesyren spiller en viktig rolle for å frigjøre vitaminet fra kosten. I tynntarmen bindes vitamin B12 til Intrinsic factor (IF), et protein som er laget i slimhinnen i magesekken. Først etter at vitamin B12 og IF er bundet sammen, kan stoffet tas opp i kroppen, noe som skjer i nedre del av tynntarmen (ileum).

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Pernisiøs anemi

Vitamin B12-mangel kan på sikt føre til utvikling av lav blodprosent, såkalt pernisiøs anemi....

Anemi

Anemi betyr et lavt antall røde blodceller og lave mengder oksygenbærende hemoglobin....

Anemi ved kronisk sykdom

Ved ulike kroniske sykdommer er blodmangel, anemi, en følgetilstand....

Aplastisk anemi

Aplastisk anemi er en tilstand der beinmargen svikter i sin produksjon av blodceller....

Folatmangel

Folatmangel kan føre til anemi, for få røde blodceller og lavt hemoglobin....

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.