Personer med denne tilstanden opplever episoder med plagsom ubehag og kribling i legger, og uimotståelig behov eller trang til å bevege leggene. Plagene kommer oftest om kvelden, i tiden før søvn.

  • Sist endret: 10.09.2012
  • Sist revidert: 10.09.2012

Hva er rastløse bein?

Tilstanden kalles også "restless legs", urolige bein. Dette er egentlig ganske betegnende for tilstanden. Personer med denne tilstanden opplever episoder med plagsom, uimotståelig behov eller trang til å bevege leggene. Samtidig oppleves ofte en ubehagelig, men vanligvis ikke smertefull, fornemmelse av kribling og mauring i tykkleggene. Kriblingene kan hos noen gi muskelsmerter og muskelspenninger. Vanligvis er plagene mest uttalt 15-30 minutter etter at du har lagt deg, men de kan også forekomme ved hvile på dagtid. Plagene blir gjerne mer fremtredende jo mer komfortabelt du har det. Plagene forsvinner nesten omgående hvis du beveger på bena, men de kommer ofte raskt tilbake når du legger deg ned igjen.

Det er vanlig at plagene først og fremst opptrer ved sengetid eller den siste tiden før du sovner. Hos noen kan symptomene også forekomme tidligere på dagen, ofte med økende plager på kveld og natt. Plagene kan medføre dårlig søvn, og slitenhet og uopplagthet på dagtid. Det er økt forekomst av depresjon hos personer med restless legs-plager.

Tilstanden er vanligere blant kvinner og eldre personer. I aldersgruppen 18-64 år er det funnet at ca. 3-5 % er rammet, og noen forskere mener det er enda vanligere. Hos mer enn en tredjedel debuterer tilstanden før 20 års alder. Hyppigheten øker med alderen.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Rastløse ben - underdiagnosert og ubehandlet

I følge en artikkel i British Medical Journal er rastløse bein en tilstand som er ...

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.