Betennelse i synsnerven skyldes en autoimmun reaksjon som i halvparten av tilfellene er forbundet med multippel sklerose. De aller fleste akutte betennelser normaliserer seg.

  • Sist endret: 28.10.2013
  • Sist revidert: 28.10.2013

Hva er optikusnevritt?

Lengdesnitt øye med synsnerven

Optikusnevritt er en betennelsestilstand i synsnerven, som går fra øyets netthinne til hjernen, og som bringer informasjon om hva øyet ser til hjernen. Det er en såkalt demyeliniserende betennelse - det vil si at hylsen (myelinet) som omgir nervetrådene, ødelegges. Betennelsen kan opptre som en isolert episode eller som ledd i multippel sklerose. Det oppstår plutselig synsnedsettelse, vanligvis kun på det ene øyet. Synsnedsettelsen kan være av varierende grad, helt ned til at det kun er bevart evne til å sjelne lys med det angrepne øyet. Synsnedsettelsen inntrer i løpet av timer til få dager. Det er smerter og ømhet på øyet, eller i forbindelse med bevegelser av øyet.

Tilstanden er forholdsvis sjelden, vi regner 1-5 nye tilfeller per 100.000 per år. Tre av fire som får denne sykdommen, er kvinner. Debutalder er vanligvis 20 og 49 år. Tilstanden er ensidig i 75% av tilfellene. Det hender at denne synsnervebetennelsen også rammer barn.

Debattregler

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.