hodepine, smerte,vondt,syk.jpg

Illustrasjonsfoto

Det finnes mange ulike typer hjernesvulster. Noen er godartede, andre er ondartede. Noen vokser svært langsomt, andre vokser hurtig. En viktig oppgave er derfor å få en nøyaktig diagnose.

  • Sist endret: 20.01.2014
  • Sist revidert: 20.01.2014

Hva er en hjernesvulst?

Hjernesvulst er en svulst som oppstår i hjernen. Svulster er celleklumper som består av celler som deler seg og vokser raskere enn normalt vev. Dersom veksten er ukontrollert og svulsten vokser inn i det omgivende vevet (infiltrerer) og kan spre seg til andre områder av kroppen, foreligger en ondartet (malign) svulst. Svulster som har spredt seg til hjernen fra andre deler av kroppen (metastaser) omtales ikke her.

Hjernemetastase fra brystkreft

Foto: Radiologisk avdeling, UNN

Det finnes mange ulike typer hjernesvulster. De deles inn etter hvilken celletype de minner mest om, hvor de er lokalisert og hvorvidt de er godartet eller ondartet. Fordi også hjernesvulster som er godartet kan være dødelig i form av sin plassering, risikerer man at skillet mellom en godartet og ondartet svulst blir kunstig.

Hjernesvulst er forholdsvis sjelden. Årlig får vel 1000 personer hjernesvulst i Norge. Av disse er omtrent 40 barn.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Hjernesvulst, behandling

Behandling av en hjernesvulst avhenger av type, størrelse, lokalisering, din alder ...

Hjernesvulst, diagnosen

Hvert år rammes omtrent 1000 mennesker i Norge av hjernesvulst....

Hjernesvulst, komplikasjoner

En hjernesvulst kan skade den delen av hjernen hvor svulsten befinner seg....

Hjernesvulst, symptomer og tegn

Hjernesvulster kan forårsake et mangfold av symptomer og tegn, og hodepine er kanskje det vanligste....

Hjernesvulst, årsaker

Leger deler hjernesvulster inn i primære og sekundære hjernesvulster ut i fra hvor de har oppstått.

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.